Tökös rétes
Dalmia 2005.10.26. 14:43
Elkészítési idő: 75 perc
Ez egy elég nehéz recept. Ha nem vagy gyakorlott szakács, kérj segítséget 1 felnőttől.
Hozzávalók
- 1kg sütőtök
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál apróra vágott rozmaring
- 1 dl tejszín
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanál mazsola
- liszt
- 20 dkg reszelt mandula
- 30 dkg ricotta vagy tehéntúró
- só, bors, őrölt pirospaprika
Elkészítés
A sütőtököt meghámozzuk, a magját kikanalazzuk, a húsát lereszeljük. A fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, majd a vaj felében megpirítjuk a mandulával és a rozmaringgal együtt. Aztán jöhet a tök és a mazsola, no meg a só, a bors, a pirospaprika. Pár perc múlva a keveréket levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk, majd elkeverjük benne a szétmorzsolt ricottát és a tejszínt. Egy nagy konyharuhát kiterítünk, ezen hajtogatjuk szét a rétestésztát, amit megszórunk liszttel, és megkenünk olvasztott vajjal. Erre halmozzuk a tölteléket, majd a ruha segítségével feltekerjük a tésztát. Egy kivajazott sütőlapra helyezzük a rétesrudakat, végül előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütés közben még megkenhetjük kétszer- háromszor a tetejét vajjal.
|